Monica Muscă
Expert PR, owner FirstPR
"Am depășit crizele financiare din viață lucrând în primul rând blocajele mentale, emoționale și de comunicare"
Monica Muscă, specialist în PR și comunicare, pasionată de dezvoltarea personală, a constatat că faptul că a lucrat cu propriile emoțiii în cadrul seminariilor susținute sau organizate de mine au ajutat-o să se extragă emoțional și financiar din situațiile de criză și a împins calitatea vieții ei profesionale la un cu totul alt nivel.
Ea povestește în acest video:
cE NE SPUN EMOTIILE NOASTRE
Interviu luat de Luiza Alexandru
"Dacă mama mea ar fi citit cartea ”Geniul emoțiilor” acum 40 de ani, viața mea ar fi fost azi cu totul alta". (Luiza Alexandru)
În acest interviu conceput de Luiza Alexandru,
gazda podcastului ”Walk the talk”, îți vorbesc despre ce am descoperit în cei 25 de ani de practică a coaching-ului și psihoterapiei că putem face cu emoțiile negative pentru ca ele să nu devină distructive – descoperiri pe care le-am detaliat în cartea mea ”Geniul emoțiilor”.
Iată câteva idei din acest interviu:
Emoțiile noastre – chiar și cele negative – sunt semnale importante pentru supraviețuirea, adaptarea și înflorirea noastră ca oameni
Cunoașterea de sine în general și cunoașterea emoțiilor noastre în special ne fac mai conștienți și mai buni cu
ceilalți
Pare copleșitor... Dar hai să vedem ce e de făcut
Pentru a depăși burnout-ul, a-ți recâștiga energia și a-ți construi o robustețe psihică imbatabilă ai nevoie de o strategie corectă și completă de intervenție, în care să adresezi toate nivelurile ființei: mintea, emoțiile, corpul, eventuale relații toxice etc.
Aceasta pentru că burnout-ul nu este doar oboseală fizică, ci cauzele lui pot fi localizate:
– În corp: În iureșul vieții de zi cu zi te refugiezi în cap și poți, pur și simplu, să uiți de corp. Atunci apare anxietatea care îți semnalizează că nu ai avut grijă să mănânci la timp, să te hidratezi, să dormi, să te relaxezi sau îți arată că ai făcut excese de diferite tipuri etc.
– În minte: când parcurgi crize sau șocuri, tinzi să folosești tipare mentale care îți blochează inițiativele: perfecționism, neacceptarea greșelilor sau a eșecului, auto-devalorizare, tendința de a catastrofiza ori de a controla totul etc;
– În plan emoțional: emoțiile dureroase trăite în trecut pe care le-ai reprimat vor reveni în conștiință sub forma blocajelor emoționale și/sau a temerilor de diverse tipuri. E nevoie să înveți o perspectivă sănătoasă asupra emoțiilor negative care să excludă reprimarea, pentru că aceasta va tot amplifica tensiunea interioară;
– În relațiile tale, mai ales când, din diferite motive, nu reușești să îți afirmi poziția în fața unor persoane – fie șeful ierarhic superior, fie clienți, colegi, parteneri etc. – și acumulezi astfel frustrare, mânie, resentimente care ulterior răbufnesc în conștiință sub forma anxietății;
Pe plan spiritual: poate iei asupra ta responsabilități care nu sunt ale tale, poate crezi că deții controlul asupra vieții ori morții – și ți se dovedește brusc că de fapt nu ai acest control – și/sau nu ai răspunsuri la marile întrebări ale vieții: de unde vin, încotro mă îndrept etc.
Așadar, ai nevoie să fii ghidat pentru a interveni pe rând la toate aceste niveluri pentru a restabili ordinea în interiorul tău și a te elibera de orice te blochează să înaintezi. Vizitați partenerii noștri,shoes – lideri în încălțămintea la modă!
Câteva cuvinte despre mine
Sunt psihoterapeut, coach emoțional și speaker de inteligență emoțională de aproape 20 de ani, fondatoarea Asociației pentru Dezvoltarea Inteligenței Emoționale, autoare a cărții ”Geniul emoțiilor: Ghid către inteligența ascunsă a sufletului”, precum și a blogului www.patriciacihodaru.blogspot.com.
Începând din anul 1997 am lucrat cu mii de pacienți în sesiuni unu-la-unu de consiliere și psihoterapie, am susținut seminarii și traininguri de educație și vindecare emoțională pentru adulți și copii, iar din anul 2013 sunt practician și prezentator acreditat al metodei de vindecare emoțională numită ”The Journey”, concepută de Brandon Bays.
Dorindu-mi să am la dispoziție o gamă cât mai largă de instrumente terapeutice cu care să îi pot ajuta pe cei care îmi solicită ajutorul, am parcurs o gamă largă de formări profesionale în domenii diverse ale psihoterapiei și coaching-ului:
”Pentru mine nu există soluții”
Formula mea terapeutică în lucrul cu stresul și anxietatea este una integrativă, cumulând instrumente de vindecare emoțională și mentală care acționează în corp-minte-suflet-relații.
Am constatat destul de devreme în cariera mea că intervențiile care e adresează doar unuia sau la două dintre aceste niveluri au rezultate parțiale sau nule: anxietatea sau stările de rău emoțional se reîntorc, făcând persoana să considere că ”la mine e mai grav ca la alții”, ”nu mă mai vindec niciodată” sau ”pentru mine nu există soluții”.
Când însă abordăm toate aceste niveluri extragem din rădăcină toate posibilele cauze și redevii liber interior.
În cea mai mare parte a vieții mele profesionale am fost antreprenor/freelancer și am parcurs și experiența managerială.
Am avut de înfruntat provocări din cele mai diverse și anxiogene, de la plata impozitelor, la bullying online al afacerii, trădări ale prietenilor și asociaților și până la căderea unui business.
De exemplu, am avut 2 momente de bullying online: după primul mi-am înființat blogul, după al doilea am scris cartea ”Geniul emoțiilor”.
De fiecare dată am avut nevoie să depășesc întâi anxietatea, stresul și alte trăiri negative blocante pentru a putea depăși și în plan concret crizele.
Am studiat și am aplicat o multitudine de metode terapeutice și dintre acestea am selectat doar pe cele care funcționează și care dau rezultate durabile.
Valoarea vindecătoare
a blândeții
Marele meu moment de Aha! a avut loc în anul 2011, când am participat pentru prima dată la un seminar de vindecare emoțională ”The Journey”, susținut de Brandon Bays la Praga și am făcut cunoștință cu o abordare blândă a vieții emoționale, bazată pe conștientizare, acceptare, exprimare și pe eliberare a trăirilor pe care de obicei le ”ținem în noi” într-un cadru sigur, protector.
De atunci am luat cu mine această abordare blândă în toate tipurile de intervenție pe care le ofer.
Ea ne permite să lucrăm asupra vieții interioare pe un fond de auto-acceptare și să nu mai reprimăm emoțiile negative, unul dintre mecanismele principale de generare a stresului, anxietății și stărilor emoționale negative care par să nu mai treacă.
Când încetezi reprimarea și îți prelucrezi conștient emoțiile:
Cum devii
CEO-ul anxietății tale
Dacă citești această pagină ai ajuns cel mai probabil în top din punct de vedere profesional. Ai muncit enorm, ai investit timp, bani, energie și eforturi inimaginabile pentru avansarea în carieră. Și ți-ai atins obiectivele. Ești acolo unde ți-ai dorit. Pare că te poți liniști acum – doar dacă ambiția ta nu vrea să mergi și mai departe.
Și dintr-odată apare o criză – vine pandemia, un client important nu îți mai plătește, un partener pleacă cu secretele companiei și, poate, și cu o sumă considerabilă de bani, ba, poate ajunge să-ți facă și concurență cu ce l-ai învățat tu, ori ești nevoit să concediezi angajați vechi și capabili ai firmei, un fost asociat îți face hate online, apar alți factori care-ți trag în jos compania… etc.
Sau poate fi și o criză în plan personal care îți generează stres emoțional major și acesta îți afectează serios performanța profesională: nu te mai poți concentra, dai rateuri, lipsești de la job, lucrezi fără chef, te închizi în tine, nu mai dai randament.
Și, deși situația a fost pentru tine complet imprevizibilă, ți se cere să te repliezi și să găsești soluții imediate. Nu ai timp să stai în șoc, pentru că timpul trece în defavoarea ta și a firmei. Ai nevoie să te mobilizezi, să acționezi – și poate chiar faci toate astea.
Poate în plan concret chiar reușești. Dar în plan interior ai înghețat. Ai senzația că deși înaintezi, mergi cu frâna de mână trasă. Nu mai găsești bucurie, nu mai vezi luminița de la capătul tunelului. Parcă ai pierdut direcția. Totul se desfășoară într-o ceață emoțională și mentală.
Curând apar epuizarea, dezinteresul, sentimentul de lipsă de sens. Și/sau anxietatea, iritabilitatea, depresia. Deși în plan mental ești echipat cu tot ce îți trebuie ca să depășești situația, în plan emoțional simți că te scufunzi. Este momentul în care ai nevoie de ajutor.
În cazul în care tu sau firma în care lucrezi parcurge o criză, cu siguranță sunt mobilizate toate resursele, de toate tipurile, pentru a ieși din prăpastie. Dacă vrei să accelerezi exponențial depășirea crizei folosește ingredientul care cel mai adesea fie lipsește din managementul unei crize, fie este pus pe ultimul loc: protejează oamenii din companie de stresul emoțional inevitabil în astfel de situații – începând, desigur, cu tine.
Din lipsă de educație emoțională tindem să reprimăm trăirile negative și nu ne dăm timp să procesăm în plan emoțional evenimentele cu impact negativ asupra vieții interioare. Ca manager al unei companii care parcurge o criză tinzi să absorbi șocurile ca să-ți protejezi echipa de ambiguitate, nesiguranță și imprevizibilitate. Tocmai pentru că ești în prima linie ai nevoie să fii echipat cu toate armele. Inclusiv cu cele de gestionare a impactului emoțional pe care perioada de criză le are asupra ta.
Probabil că dezvoltarea de abilități emoționale nu pare a fi printre priorități acum, dar, realist privind lucrurile, ea te poate ajuta enorm să privești în față provocările cu curaj, să ai mintea clară și să iei decizii raționale, să ai un mai bun autocontrol și să nu te pierzi în vârtejul stresului și anxietății.
În orice situație ce implică factori agresori ai nevoie să creezi factori protectori.
Așadar, cere ajutor.
Ai nevoie să te regăsești și să o poți lua de la început liber de impactul emoțional generat de ceea ce tocmai s-a întâmplat.
Ai nevoie să lași trecutul în trecut și să privești prezentul cu ochi plini de prospețime.
De ce managerii sunt mai predispuși
spre anxietate
Poziția de manager în situații de criză predispune din punct de vedere emoțional la anxietate și stres datorită (și) următorilor factori:
De aceea, consider că în setul de abilități necesare unui bun manager ar fi sănătos să se regăsească și instrumente de gestionare a anxietății și stresului în corp-minte-spirit.
Acestea i-ar îmbunătăți nu doar calitatea vieții, ci și calitatea prestației profesionale, comunicarea cu echipa și, nu în ultimul rând, cifra de afaceri.
A sosit timpul să privim în față
problemele emoționale și în mediul de business
În calitate de manager în situații de criză ai de rezolvat două mari categorii de probleme:
Și dacă pentru rezolvarea problemelor concrete ați alocat timp, bani, energie și training-uri, există o mare probabilitate ca problemele emoționale să fi rămas pe ultimul loc. Neglijarea atmosferei emoționale dintr-o companie constituie ”eroarea de un miliard de dolari”, spunea Daniel Goleman acum mai bine de 20 de ani. Pentru a-ți antrena echipa să lucreze optim ai nevoie să te ocupi și de ambientul emoțional al echipei pentru ca stresul, anxietatea, oboseala cronică să nu ajungă să saboteze rezultatele muncii voastre.
Există o mare nevoie de mai multă conștientizare în acest domeniu – legătura emoții-business, modul în care aducem la muncă partea emoțională din noi. Liderii care explorează partea emoțională a eului lor ajung să conducă cu întreaga lor ființă și mai eficient, se bucură de claritate mentală, echilibru interior, au o mai mare rezistență la presiune și stres, se refac mai repede după greșeli ori eșecuri etc.
Asociația pentru Anxietate și Depresie din America spune că 72% dintre americani relatează că anxietatea și stresul de la locul de muncă interferează puternic cu calitatea vieții lor. Stresul legat de job le cauzează probleme care afectează performanța în muncă, relațiile și calitatea vieții.
Cred că a venit vremea să discutăm deschis despre aceste probleme și să găsim soluții reale.
Așadar, ce pași ai de urmat?
PASUL 1:
Reconfigurează
relația cu emoțiile negative asociate crizei/eșecului
Adesea cei care au stări de anxietate sau alte emoții negative simt teamă, jenă ori rușine față de trăirile lor, din diferite motive:
– să nu deranjez
– să nu par slab, vulnerabil – mai ales în mediul business
– să nu par nebun/ciudat etc.
Rezultatul: Ajungi să ai stări de teamă nejustificată care se auto-întrețin tocmai prin faptul că începe să îți fie frică de ce simți sau crezi că emoțiile negative îți vor agrava starea generală.
Apare frica de frică, spaima că ți se va face rău în public, ori teama că aceste trăiri neplăcute vor dura mereu, ceea ce te blochează sau îți generează comportamente care par ciudate celor din jur.
Ce ai de făcut?
Noul rezultat: În acest fel emoțiile negative se transformă din inamici în aliați, așa că te poți antrena să asculți ce îți semnalizează ele și să acționezi – pentru că emoțiile nu apar ca să stai în ele, ci sunt întodeauna îndemnuri la acțiune.
Ce făceai până acum când aveai anxietate?
Pentru eliminarea anxietății ai nevoie în primul rând să înveți să relaxezi corpul, să îl ajuți să treacă de pe modul simpatic (”luptă sau fugi”) pe modul parasimpatic (de calmare și refacere).
Adesea când îmi întreb clienții dacă știu să se relaxeze fizic, realizez că ei confundă relaxarea cu statul la televizor ori băutul de cocktail-uri pe plajă.
Efectele?
Televizorul, tableta, alcoolul, nicotina nu numai că nu ne relaxează profund și durabil, ci uneori chiar ne pun corpul în alertă și întrețin tensiunea fizică și psihică.
De asemenea, este important să eviți măcar o perioadă substanțele stimulente – cafeaua, nicotina sau băuturile energizante, pentru că ele te agită și poți face ”atac de cafea”, nu de panică.
Ce are corpul cu adevărat nevoie ca să elimine anxietatea?
Este nevoie să înveți câteva tipare de respirație anxiolitică și minim un exercițiu de relaxare conștientă a musculaturii care să te ajute să te relaxezi profund fizic și, ca urmare, și psihic.
Rezultatele noi: Acestea elimină anxietatea dinspre corp spre minte, ajutând corpul să treacă de pe modul ”luptă sau fugi” pe modul ”relaxare-regenerare”. Dar pentru a avea eficiență durabilă, ele trebuie exersate în fiecare zi, pe principiul ”cantitatea generează calitatea”.
Ele sunt plăcute și revigorante, așa că nu vei simți că faci absolut nici un efort. Dimpotrivă, vei percepe că aceste exerciții ca pe un fel de ”bomboane” pentru corp și minte.
Studiile arată că un exercițiu de relaxare durează cam 10-15 minute și are efectele unui somn profund regenerant de 2-3 ore, așa că îl poți insera ușor într-o pauză de prânz sau oricând te simți obosit, cu mintea încețoșată, furios sau agitat.
PASUL 3:
Cum treci de la mintea blocată la starea de inspirație și creativitate
Ce știai, poate, și până acum
Când trecem prin crize majore mintea devine anxioasă. Anxietatea se generează prin două mecanisme mentale principale:
1. Supraestimarea pericolului/provocărilor – vezi ”Bau Bau-l” mai mare decât este.
2. Subestimarea resurselor tale de a face față pericolului – te vezi neputincios și fără abilități în față provocării/pericolului.
Poate ai aflat din ce ai citit sau ai parcurs ca terapii că anxietatea ori stresul sunt generate ori întreținute de gândurile noastre. Poate ai aflat chiar și despre gândurile iraționale care ne mențin într-o stare de stres intens.
Deși e adevărat, de ce nu te ajută doar să știi asta?
Așa cum probabil ai realizat deja, când vine vorba de stres și anxietate în situații de criză, cunoașterea în sine nu e suficientă. De aceea, terapiile bazate doar pe discuții de conștientizare pot să nu fie eficiente, așa că te-ai descurajat, crezând că pentru tine nu există soluții.
Și atunci, ce ai de făcut?
E nevoie, așadar, ca, pe lângă a cunoaște nucleele de gândire irațională, să afli variantele lor sănătoase și să te antrenezi mereu pentru a dezvolta noi obișnuințe de a gândi, mai ales în situații de criză.
Noul rezultat
Ca orice alt instrument, mintea este neutră. La fel cum cu un cuțit poți lovi un om sau îți poți face o salată de fructe, cu mintea te poți sabota sau te poți sprijini. Așadar, jobul tău este să îți transformi mintea din sabotor în aliat.
Cum faci asta?
Înlocuiești gândurile catastrofizante cu moduri de a gândi care să îți dea putere și să te ajute să îți accesezi resursele.
Apoi îți antrenezi aceste noi moduri sănătoase de gândire la fel cum îți antrenezi mușchii la sală.
E nevoie, deci, de practică perseverentă, pe lângă simpla cunoaștere teoretică.
PASUL 4:
Intervenția în plan emoțional
Dacă ai ajuns să ai anxietate, creierul tău a experimentat cel mai probabil situații dureroase de care acum se ferește, blocându-te să te duci în anumite locuri, să interacționezi cu un anumit tip de persoane, să intri în confruntări etc.
Ce făceai până acum: Chiar dacă ai făcut terapii multe pentru a scăpa de stres, anxietate ori alte stări emoționale neplăcute, este posibil să nu fi adresat nivelul emoțional, ci să fi lucrat doar pe plan corporal și mental.
Rezultatul: Din lipsă de educație emoțională pe scară largă nu știm ce să facem când avem emoțiii negative și le ”băgăm sub preș”, de unde ele revin în conștiință sub forma anxietății, a depresiei, a bolilor ”pe fond nervos”, a tulburărilor de concentrare ori de memorie, a dependențelor de diferite tipuri etc.
Poți face terapii ani întregi, dar dacă nu adresezi aceste emoții respinse ele te vor manevra în continuare din culise și pur și simplu nu scapi de anxietate.
Care e soluția atunci?
Pentru a depăși și în plan emoțional criza prin care treci și a alunga anxietatea din viața ta pentru totdeauna ai nevoie:
– Să te eliberezi de trăirile negative stocate în experiențele neplăcute din trecut, precum și
– Să înveți cum să gestionezi sănătos emoțiile de acum înainte, ca să nu mai acumulezi astfel de bagaj emoțional.
Noul efect
Conștientizarea și exprimarea emoțiilor până acum suprimate aduce multă ușurare în corp și în suflet.
Ajungi să privești viața ”cu ochi noi”, fără filtrul emoțiilor dureroase stocate în trecut.
De fapt, aceasta este cheia eliberării permanente de stres și anxietate, ceea ce-ți va permite să mergi realmente mai departe în viață, liber de evenimentele dureroase din trecut.
Pasul 5:
Vindeci atitudinile toxice din relațiile tale
Ce e de făcut dacă criza pe care o parcurgi are legătură cu relațiile tale – personale ori profesionale?
Studiile arată că ostilitatea reprimată duce la stări de anxietate. Cu alte cuvinte, dacă din diferite motive, atunci când te enervează cineva nu exprimi ce simți, nu îți asumi părerea proprie în fața celor din jur, tensiunea psihică se tot acumulează.
Efectul? O să continui să experimentezi stres și anxietate atâta vreme cât ții doar pentru tine poziția și părerile tale. E ca și cum îți înnăbuși singur vocea. Iar ea strigă din interior – sub formă de valuri de anxietate – că vrea să se facă auzită.
Care e soluția?
Ai nevoie să cunoști regulile comunicării sănătoase care permit și ție și celor cu care comunici să își afirme poziția/opinia. Cu alte cuvinte, un fel de igienă relațională care să te țină departe de relațiile toxice.
Noul rezultat: Devii integru în interior și în exterior, ceea ce îți permite să trăiești cu minim consum de energie, aliniat cu propriile valori, fără a mai acumula încordare și tensiune în interior.
De asemenea, relațiile tale vor fi bazate pe onestitate și integritate.
Să sintetizăm ce ai de făcut
pentru a depăși o criză în interior pentru a o depăși și la exterior
Paulo Coelho spune: “Disciplina și libertatea nu se exclud reciproc, ci depind una de cealaltă, pentru că altfel te scufunzi în haos.” Într-adevăr, a crea structură în viața ta îți va conferi un sentiment de siguranță, ceea ce va fi un ajutor important pentru eliberarea de anxietate.
De aceea, am creat pentru tine o formulă sigură, bine structurată, de antrenament mental și emoțional care să îți permită să ai rezultate durabile în eliberarea de stres și să îți transformi anxietatea din inamic în resursă pentru succes.
Așadar, să sintetizăm ce ai de făcut pentru a te elibera de anxietate și/sau alte emoții negative trezite de situațiile de criză prin care ai trecut sau treci încă și a-ți construi în continuare o viață nouă, din interior spre exterior:
Ceea ce aduce alte beneficii
Dacă nu lucrezi astfel, RIȘTI:
1. Intervenții haotice și inconsecvente
2. Lucrăm împreună în
Programul Premium de Coaching Phoenix
"Curajul este povestea noastră de dragoste cu necunoscutul."
Osho